Italský sladký chléb podobný briošce nebo naší bábovce, plněný směsí oříšků, mandlí, rozinek a čokolády.
Potřebujete:
✿ 250 g hladké mouky
✿ 250 g hrubé mouky
✿ kostku droždí
✿ 80 g cukru moučky
✿ 120 g másla
✿ 2 žloutky
✿ 250 ml mléka
✿ špetku soli
✿ vanilku
✿ citronovou kůru
Náplň:
✿ 100 g rozinek
✿ 1 dl rumu
✿ 50 g ořechů
✿ 50 g mandlí
✿ 30–50 g čokolády
✿ skořici
1. Rozinky namočte do rumu. Všechny suroviny na těsto nechte zpracovat a vykynout v domácí pekárně, program „příprava těsta“. Kruhovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem a boky vymažte tukem.
2. Vykynuté těsto rozválejte do obdélníku a posypejte ho rozinkami, sekanými mandlemi, ořechy a čokoládou a poprašte skořicí. Zaviňte jako štrúdl a stočte do tvaru šneka.
3. Přesuňte ho do formy tak, aby se nedotýkal krajů, a nechte dokynout, aby vyplnil objem formy. Pečte při 160 °C, dozlatova.