Suroviny:
1 kg brambor
2 cibule
150 g anglické slaniny
150 g eidamu
200 ml smetany
2 vejce
1 lžíce másla
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Postup:
Brambory nakrájejte na silnější plátky, uvařte do poloměkka, pak je sceďte a nechte alespoň částečně vychladnout. Mezitím si nakrájejte anglickou slaninu a cibuli.
Troubu předehřejte na 200 °C. Vajíčka dejte do mísy, rozšlehejte, přidejte smetanu, sůl, pepř a ovoňte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
Hlubokou zapékací mísu vymažte máslem a začněte vrstvit – na dno přijdou brambory, pak cibule a pak slanina. Tento postup zopakujte a navrch naskládejte zbytek brambor. Zalijte smetanovou směsí a posypejte strouhaným sýrem. Pečte 30 minut a podávejte se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.