Rostlinné potraviny jsou v posledních letech stále oblíbenější. Pokud vám kravské mléko nechutná nebo nedělá dobře, můžete ho nahradit mléky rostlinnými. Výběr je nyní naštěstí opravdu široký.
Mléko jako takové je oblíbené u všech generací. Používá se při vaření a pečení, do ranních cereálií, do kávy i čaje. Pro mnoho lidí je však konzumace kravského mléka nepřijatelná, například kvůli alergiím nebo dietním omezením.
Naštěstí existuje v dnešní době celá řada rostlinných alternativ mléka, které mohou bez obav konzumovat všichni, a které jsou navíc i zdravé!
Ovesné mléko
Je přirozeně sladké, má jemnou chuť a báječně chutná s ranními cereáliemi nebo ve smoothies. Asi 250 ml ovesného mléka obsahuje zhruba 150 kalorií, 5 gramů tuku a 3 gramy bílkovin.
Je bohaté na vlákninu, především beta-glukany, které pomáhají udržovat cholesterol na správných hodnotách.
Mandlové mléko
Mandlové mléko je přirozeným zdrojem vitaminu E a dalších antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Vyrábí se buď z celých mandlí, nebo z mandlového másla a vody. Má lehkou texturu a mírně sladkou, ořechovou chuť.
Lze jej přidat do kávy a čaje, přimíchat do smoothies nebo jej použít při pečení.
Ve srovnání s kravským mlékem obsahuje méně než čtvrtinu kalorií a méně než polovinu tuku. Má také nižší obsah bílkovin a sacharidů. Záleží tedy jen na vás, zda jím zpestříte svůj jídelníček, nebo jím zcela nahradíte kravské mléko.
Kokosové mléko
Kokosové mléko se vyrábí z vody a dužiny kokosů. Má krémovou texturu a sladkou kokosovou příchuť. Je vhodné do kávy, cereálií i při přípravě buchet či koláčů.
Sójové mléko
Sójové mléko je pravděpodobně nejrozšířenější alternativou kravského mléka. Vyrábí se ze sójových bobů, je vhodné pro vegany i pro lidi s intolerancí na laktózu. Neobsahuje cholesterol.
Je také kompletním zdrojem bílkovin, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Využívá se na vaření i na pečení, prodává se ve slazené i neslazené verzi i s různými příchutěmi.
Rýžové mléko
Rýžové mléko je nejméně alergenní ze všech alternativ mléka. Neobsahuje cholesterol, je protizánětlivé a velice dobře stravitelné. K domácí výrobě rýžového mléka stačí pouze rýže a voda. Je řidší a trvanlivé, po otevření se uchovává v lednici. Jeho neutrální chuť nabízí univerzální použití.