Vylepšit ho můžete opečenou slaninou, kuřecím masem i krevetami.
Suroviny: 4 porce
250 g rýže arborio
1 cibule
sůl
pepř
2 stroužky česneku
olivový olej
špetka chilli
100 ml bílého vína
400 g loupaných rajčat
700 ml zeleninového vývaru
lístky bazalky
rajčata na zdobení
4 lžíce nastrouhaného parmazánu
Postup:
Do hlubší pánve nebo širšího hrnce vlijte 3 lžíce oleje, vsypte cibuli a opečte ji, osolte a přidejte rýži. Opékejte asi 2 min, přidejte chilli, nadrcený česnek, víno a rajčata a vařte, dokud se skoro všechna tekutina neodvaří.
Přilijte 1/2 litru horkého vývaru nebo vroucí vody, stáhněte plamen a za častého míchání vařte, aby se tekutina vstřebala.
Poté postupně dolévejte zbylý vývar či vodu a nechte vždy vsáknout, výsledná rýže by měla být na skus (al dente) a krémová, trvá to asi 20 min. Dochuťte, stáhněte z plotny a vmíchejte sýr a 2 lžíce olivového oleje.
Doba přípravy: 60 min
Cena za 1 porci: 30 Kč