Voňavou pěnu, sesbíranou během vaření, můžete dát do zvláštní skleničky do lednice, chutná také skvěle. Spotřebujte ji ale co nejdříve. Třeba ke snídani s lívanečky.
Potřebujete:
✿ 1 kg očištěného ananasu
✿ půl lžičky kardamomu
✿ kůru z 1 citronu
✿ citronovou šťávu dle chuti
✿ 1 balení (250 g) želírovacího cukru 4:1
1. Ananas očistěte a pokrájejte na menší kousky. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rozmixujte tyčovým mixérem. Pak přidejte želírovací cukr s kardamomem a vše dobře promíchejte.
2. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3–5 minut. V průběhu vaření odebírejte případnou pěnu. Pak podle chuti přimíchejte citronovou šťávu.
3. Horkým džemem naplňte čisté skleničky, zavíčkujte je a otočte asi na 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujte nejlépe na chladnějším tmavém a suchém místě.