Dříve prosté jídlo Valachů, dnes gastronomický poklad Česka. Kyselica je hutná polévka, která nejlépe chutná s podmáslovým chlebem. Dát si ji můžete i se sušenými houbami.
Ingredience: 8 porcí
● 500 g červených fazolí
● 100 g sušených hub
● 100 g másla
● 200 g nadrobno nakrájené cibule
● 2 ks bobkového listu
● 5 kuliček nového koření
● 1 lžička kmínu
● 2 lžíce pšeničné hladké mouky
● 1 l kuřecího vývaru
● 750 g pokrájeného kysaného zelí
● 500 ml smetany ke šlehání
● sůl
● pepř
Postup:
Den předem namočte fazole, aby nabobtnaly. Hodinu před vařením namočte i houby. Fazole uvařte v nové vodě doměkka. Na másle zpěňte cibuli s kořením, přisypte mouku a nechte zpěnit. Zalijte vodou z hub, máte-li sušené, a vývarem. Přiveďte k varu.
Do polévky vložte zelí (vodu použijete na dochucení místo octa), uvařené fazole a namočené houby. Provařte 30 min, dochuťte solí, pepřem a vodou ze zelí, zalijte smetanou a podávejte.
Příprava: 60 min
Cena za porci: 15 Kč