Tajemství boloňských špaget tkví v rajčatovo-masové omáčce. Dát si ji můžete na jakékoli těstoviny.
Potřebujete:
✿ 400 g špaget
✿ 350 g mletého hovězího
✿ 500 g rajčat v plechovce
✿ 1 lžíci olivového oleje
✿ 4 lžíce másla
✿ 2 cibule
✿ 250 ml bílého vína
✿ 1 řapík celeru
✿ 2 mrkve
✿ sůl, pepř
✿ 250 ml mléka
✿ špetku muškátového oříšku
✿ parmazán
✿ bazalku
1. V hrnci na oleji a 3 lžících másla osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený celer a nahrubo nastrouhanou mrkev a 2 minuty opékejte. Přidejte maso, rozmačkejte ho vidličkou, osolte a opepřete. Zalijte mlékem a povařte, až se mléko vypaří.
2. Poprašte strouhaným muškátovým oříškem, zalijte vínem, promíchejte a nechte víno odpařit. Pak přilijte krájená rajčata i s nálevem. Přiveďte k varu, promíchejte a na mírném plameni vařte bez pokličky do zhoustnutí.
3. Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu al dente a promíchejte se zbylým máslem. Špagety rozdělte na talíře, dejte na ně omáčku a podávejte s nastrouhaným parmazánem a lístky čerstvé bazalky.