Mřížkový koláč chutná jako od babičky – vyzkoušejte ho.
Potřebujete:
✿ 400 g hladké mouky
✿ 75 g cukru moučky
✿ 200 g másla
Náplň:
✿ 2 citrony
✿ 50 g třtinového cukru
✿ 1 cm zázvoru
✿ 8 jablek
✿ 1 vanilkový cukr
✿ skořici
✿ 1 žloutek
Posyp:
✿ 100 g mandlových lupínků
✿ 1 lžíci mouky
✿ 20 g třtinového cukru
1. Mouku, cukr, máslo smíchejte s trochou vody. Zpracujte těsto, zabalte a dejte do lednice. Jablka oloupejte, nakrájejte a dejte do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukry, strouhaný zázvor a skořici, 125 ml vody a vařte 10–15 min.
2. Polovinu těsta vyválejte a dejte ho do formy. Dno propíchejte a pečte v troubě při 200 °C 20 min.
3. Těsto posypte mandlemi, moukou, cukrem a jablky. Druhou polovinu vyválejte, nakrájejte proužky a udělejte mřížku, potřete žloutkem a pečte dalších 20 minut.