Pekingská kachna je oblíbenou pochoutkou nejen na celém asijském kontinentu, ale i u nás.
Suroviny:
1 kachna vcelku
2 lžíce třtinového cukru
1 větší mrkev
1 lžíce sezamových semínek
1 menší okurka
5 lžic sójové omáčky
1 lžíce rýžového octa Σ sůl
1 lžíce cukru krystal
Postup:
Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Vložte do ní celou kachnu a vařte pět minut. Kachnu vyjměte a osušte. Třtinový cukr rozpusťte v troše vody a vzniklou směsí kachnu mašlovačkou potřete.
Nechte kachnu dvě hodiny odležet a znovu ji potřete cukerným roztokem. Poté ji nechte schnout přes noc. Předehřejte si troubu na 200 °C.
Kachnu v ní pečte padesát minut. Pak kachnu obraťte a pečte dalších padesát minut na 180 °C. Mezitím si nakrájejte na proužky okurku, případně také mrkev nebo řapíkatý celer.
V misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet a cukr krystal. Po upečení kachnu nakrájejte na tenké plátky, posypejte sezamem a namáčejte ji do vzniklé omáčky.
Náš tip
Ke kachně se skvěle hodí i omáčka smíchaná ze 3 lžic medu, 2 lžic sójovky a trochy chilli.