Suroviny:
50 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
6 plátků toustového chleba
100 ml mléka
100 g čedaru na kostičky
12 plátků slaniny
2 polévkové lžíce másla
3 stroužky česneku
2 ks vajec
1 hrst nasekané petrželky
2 snítky tymiánu
1 pórek
sůl mořská
mletý pepř
Na brambory:
10 ks brambor
anglická slanina – kostičky
1 cibule
pažitka
mléko
sůl
Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Toastový chléb nakrájejte na kostičky, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Na mírném ohni, na másle opékejte pórek zhruba 5 minut do měkka.
V míse míchejte pórek a chleba spolu s kořením. Rozklepněte vajíčka a hmotu zapracujte. Nakonec přidejte na kostky nakrájený sýr a promíchejte.
Formu vyložte plátky slaniny tak, aby trochu přečnívala, naplňte masovou hmotou a přiklopte přečnívající slaninou. Pečte 45 minut dozlatova.
V mírně osolené vodě uvařte oloupané a nakrájené brambory. Najemno nakrájenou cibulku orestujte společně s kostičkami slaniny. Slijte vodu z brambor a namačkejte je. Přilijte trošku teplého mléka, osmaženou cibulku se slaninou a nakonec pažitku. Vše promíchejte a podle chuti dosolte.
Tip!
Můžete si z této hmoty udělat i karbanátky, které lze podávat s bramborovou kaší s bylinkami.