Suroviny:
Korpus:
175 g hladké mouky
110 g másla
30–50 ml vody
15 g třtinového cukru
špetka soli
Náplň:
400 g dýňového pyré z dýně Hokkaidó
120 ml smetany ke šlehání
100 g třtinového cukru
3 ks vajec
1–2 ks hřebíčku
1 lžička mleté skořice
půl lžičky mletého zázvoru
špetka soli
Postup:
Do mísy prosejte mouku, kterou promíchejte s cukrem a špetkou soli. Ke směsi přidejte máslo a zpracujte v drobenku. K drobence přilijte trochu vody a rukou opět promačkejte.
Těsto bude potřeba nechat odležet, takže jej zabalte do fólie a vložte na 60 minut do lednice.
Mezitím si připravte dýňovou náplň. Do mísy rozklepněte vejce a vyšlehejte. Přisypte třtinový cukr a sůl, přilijte smetanu a vše dobře promíchejte. Ke směsi zároveň přisypte skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor.
Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostky. Dýňové kostky dejte povařit do hrnce na 5 minut, slijte a rozmixujte na pyré. Dýňové pyré přidejte do připravené vaječné okořeněné náplně a naposledy pečlivě promíchejte.
Těsto rozválejte na plát a vložte jej do kulaté nízké formy. Dno propíchejte vidličkou. Na těsto vlijte dýňovou směs. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 40–45 minut. Náplň ztuhne a okraje budou zlatavé.
Tip!
Je to neobvyklé možná stejně jako mrkvový koláč. Chuť je sladká, překvapivá. Podobně se připravuje batátová obměna.