Suroviny:
½ kg telecího masa
½ kg jehněčího masa
½ vepřového masa
½ kg hovězího masa
pepř
sůl
mletá pálivá paprika nebo mletá čubrica
na kolečka nakrájená jarní cibulka
Postup:
Maso pokrájejte na menší kousky a semelte v mlýnku. Osolte a opepřete, přidejte špetku pálivé papriky a jarní cibulku.
Všechno pečlivě prohněťte. Směs byste měla zpracovávat tak dlouho, až bude maso krásně spojené a vláčné. Poté ji nechte v chladu odležet, aby se chutě spojily.
Ze směsi vytvořte placky o váze asi 150 g a tloušťce půl centimetru. Potřete je olejem a opečte na grilovací pánvi nebo na ocelovém plátu.
Pljeskavica se podává s pita chlebem a ajvarem, ale přílohou mohou být i klasické brambory nebo hranolky.
Možná jste ji ochutnala na dovolené v bývalé Jugoslávii nebo v Bulharsku. Ale dělají ji i jinde. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní ještě přidávají chilli papričky.