Suroviny:
Na těsto:
1 kg jablek
200 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
5 ks vajec
1 ks vanilkového cukru
70 ml vlažné vody
50 ml oleje
1 prášek do pečiva
půlka vanilkového pudinku
1 skořicový cukr
Na krém:
500 ml smetany ke šlehání
250 g měkkého tvarohu
200 g mascarpone
vanilkový cukr
Postup:
Žloutky vyšlehejte s cukry do pěny, přilijte vodu, olej a promíchejte. Přisypejte mouku s kypřidlem, opět dobře promíchejte a nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Hluboký plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj nahrubo nebo na plátky nastrouhaná jablka smíchaná s trochou vanilkového pudinku. Jablka posypejte skořicovým cukrem a rovnoměrně na ně nalijte připravené těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Po upečení nechte řez zchladnout a na druhý plát pečícího papíru řez otočte vzhůru nohama, opatrně sundejte papír, na kterém jste řez pekli.
Smetanu vyšlehejte s cukry téměř do tuha, přidejte tvaroh s mascarpone a šlehejte do hladkého krému. Krémem rovnoměrně potřete jablečnou vrstvu koláče, posypejte dle chuti skořicí nebo kakaem a dejte na 30 minut vychladit.