Každý Maďar má svůj vlastní recept. Oblíbenost perkeltu pronikla i k nám, a proto vám představíme jednoduchou, ale poctivou variantu výtečného pálivého pokrmu.
Suroviny:
1 kg hovězího předního masa
3 cibule
4 rajčata
4 žluté nebo zelené papriky
1 lžíce mleté sladké papriky
2 čerstsvé feferonky
sůl a pepř
3 lžíce oleje
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
Postup:
Maso nakrájejte na větší kostky. Dejte pozor abyste krájeli napříč vláken. Cibuli nakrájejte najemné kousky, rajčata krájejte na větší kusy a papriky na střední kusy.
Ve velkém hrnci si rozpalte olej a orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte připravené maso společně s bobkovým listem a novým kořením, po pěti minutách postupně přidávejte zeleninu.
Duste alespoň dvacet minut a občas podlévejte vodou, aby se směs nepřipálila. Perkelt dochuťte solí, pepřem, feferonkami a mletou paprikou.
Maďarský guláš výtečně chutná s vařenými bramborami, ale také například s těstovinami či haluškami.
Nejen pro barvu
Jak můžete perkelt ještě vylepšit? Přidejte do něj lžičku perníkového koření, které mu dodá nezaměnitelnou chuť i barvu.