Máte chuť na něco pikantního, co si zvládnete připravit do půl hodiny? Není nic lepšího než smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou.
Ingredience:
500 g kuřecích prsou
3 sáčky jasmínové rýže
10 lžic sójové omáčky
3 lžíce solamylu
3 lžíce rostlinného oleje
3 vejce
sáček mražené zeleniny
případně pórek
1 lžíce octa
sůl, pepř
1 stroužek česneku
Postup:
Kuřecí prsa omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky nebo na nudličky. Osolte, opepřete podle vaší chuti a obalte v solamylu a v pěti lžících sójové omáčky. Nechte dvě hodiny odležet. Mezitím si v osolené vroucí vodě si uvařte podle návodu sáčky rýže.
Na pánvi si rozpalte olej a vyklepněte do ní dvě vejce. Rozmíchejte. Pak přidejte naložené kuřecí maso. Přidat můžete i na kolečka nakrájený pórek. Do pánve přidejte uvařenou rýži. Nemíchejte.
V misce si rozmíchejte pět zbylých lžic sójové omáčky s jednou lžící octa, a pokud máte doma tradiční pikantní sladkokyselou omáčku, můžete jednu lžičku k sójové omáčce přimíchat. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a dobře všechno promíchejte. Vzniklou omáčku vylijte do rýže a vše znova pořádně promíchejte.
Na pánev přidejte mraženou zeleninu (mrkev, hrášek nebo kukuřici) a ještě pár minut restujte. Podle chuti ještě můžete přidat trochu pepře, případně nasekané sušené chilli papričky.
Smaženou rýži s kuřecím masem servírujeme buď samotnou a nebo s volským vokem a třeba nějakou čerstvou bylinkou, například petrželkou. Tento pokrm se dá navíc jíst i zastudena. V Asii ho lidé konzumují nejenom k večeři, ale také ke snídani.
Trocha medu
Chcete, aby pokrm nebyl pikantní, ale dosladka? Místo v sójové omáčce obalte maso v solamylu smíchaným s medem. Přidejte sezamová semínka a máte další variantu smažené rýže.