Suroviny:
500 g hladké pšeničné mouky
10 g droždí
2 špetky soli
2 polévkové lžíce olivového oleje
3 dl čisté vody
Na zdobení:
cca 300 ml pasírovaných rajčat
2–3 ks mozzarelly
žampiony
asi 100 g šunky
nakládané artyčoky
černé olivy, čerstvá bazalka
Postup:
Smícháme mouku, kvasnice a sůl, poté přidáme olivový olej a lehce zamícháme vařečkou nebo lžící. Až se těsto začne spojovat, začneme ho velmi lehce hníst.
Těsto musí být při hnětení stále měkké a vláčné, nesmí se lepit. Jakmile bude hmota spojená a vznikne vláčné těsto, můžeme ho trochu poprášit moukou. Necháme ho v míse a přikryjeme ho utěrkou a dáme na 24 hodin zrát do lednice.
Vezmeme si jeden nakynutý bochánek těsta, přimáčkneme jej z obou stran do mouky a potom začneme těsto natahovat dokola. Připravíme si omáčku – pasírovaná rajčata osolíme a opepříme, přidáme pár lžic olivového oleje a bazalku.
Omáčku naneseme na těsto a přidáme mozzarellu. Nakonec obložíme pizzu zbytkem ingrediencí. Dáme péct na 250 stupňů na asi 10–15 minut, až nám mozzarella krásně zezlátne a okraje se opečou do křupava.