Na vanilkovou zmrzlinu:
● 3 žloutky
● 110 g cukru
● 500 ml smetany ke šlehání
● 100 ml mléka
● 1 lžička vanilkového extraktu
Ostružinová dřeň:
● 400 g ostružiny
● 120 g cukru moučky
● šťáva z ½ citronu
Postup:
1. Žloutky vyšleháme s cukrem metlou nebo mixérem do světlé pěny. Smetanu s vanilkovým extraktem ohřejeme těsně k bodu varu, ale nesmí se vařit.
Po lžících přidáváme horkou směs ke žloutkové pěně a stále mícháme metlou, aby se žloutky nesrazily.
2. Tuto směs dáme do vodní lázně (nad hrnec s vařící vodou), průběžně mícháme a čekáme, až zhoustne na konzistenci řídkého pudinku. Poté odstavíme. Do směsi přilejeme smetanu a nepřestáváme míchat. Nakonec přecedíme přes jemné síto, abychom směs zbavili případných hrudek.
3. Necháme vychladit v lednici asi 4 hodiny, ideálně přes noc.
4. V rendlíku povaříme ostružiny s cukrem a šťávou z citronu. Rozmixujeme a přecedíme. Vmícháme do zmrzliny a dáme do mrazáku. Když je zmrzlina tuhá, vařečkou do ní uděláme širší zářezy. Do nich nalijeme ostružinové pyré a dáme ještě zmrazit.