Kuřátko pečené krásně dozlatova. Kdo by ho neměl rád!
Ingredience:
1 kuře o váze 1,8 kg
2 citrony
máslo na potírání
6 bobkových listů
1 malý svazek rozmarýnu
2 celé paličky česneku
1,5 kg brambor na čtvrtky
2 lžíce oleje
sůl a pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Citrony rozkrojte na půlky. Dvě půlky vložte do kuřete, stejně tak bobkový list, část rozmarýnu a polovinu paličky česneku.
Brambory a zbylý česnek nasypejte do pekáčku, přidejte sůl, pepř a olej. Odsuňte ke stranám a doprostřed položte kuře. Potřete ho máslem, solí a pepřem.
Nohy můžete svázat provázkem k sobě, maso se pak nevysušuje. Pečte hodinu a deset minut, dvakrát za pečení potřete máslem. Pro větší křehkost ho chvíli nechte odpočívat pod alobalem.
Ještě se na chvíli vraťte k bramborám. Teplotu v troubě zvýšte na 220 °C a pekáč posuňte o příčku nahoru. Brambory, zbylé byliny a citrony promíchejte ve šťávě z pekáče. Zapečte ještě 20 minut a můžete servírovat.