Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
1 lžička soli
citronová kůra
10 dkg droždí
20 dkg cukru
40 dkg másla (tuku)
4 dl mléka
15 dkg mandlí
10 – 15 dkg rozinek
20 dkg citronátu
4 lžíce rumu
vanilkový cukr
tuk na plech
mouka na vál
máslo na potření
moučkový cukr s vanilkou
Postup:
Oloupané, nahrubo nakrájené mandle, rozinky a ovoce namočíme den předem do rumu. Uděláme kynuté těsto (tuk změklý, ne tekutý), řidší než na vánočku, vypracujeme, až jsou bubliny.
Přidáme ovoce, propracujeme, necháme 2 hodiny kynout, propracujeme, necháme 30 minut kynout.
Rozdělíme na díly, zformujeme do oválu, 2/5 přehneme, aby vznikl žlábek. Dáme na vymazaný plech do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 až 1 ½ hodiny. Po upečení ještě horké potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Po vychladnutí zabalíme do alobalu (dávám ještě do mikrotenového sáčku) a dáme do chladna rozležet (asi 14 dnů).