Suroviny na 4 porce:
● 1 květák ● 80 g másla
● 2 brambory ● pažitka
● 1 l kuřecího vývaru
● sůl a čerstvě mletý pepř
● špetka muškátového oříšku
● 200 ml smetany 12%
Na nočky:
● 1 vejce ● 3 lžíce nastrouhaného ementálu ● 2 stroužky utřeného česneku ● 1 lžíce jemně nasekané petrželky
● 2–3 lžíce hrubé mouky
Postup:
1. Kousky květáku opečeme na másle. Přidáme na kostky pokrájené brambory, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a vaříme 10 minut. Děrovanou naběračkou vybereme pár růžiček vcelku a dáme je stranou.
2.Zbylý květák a brambory vaříme ještě 10 minut, odstavíme a polévku rozmixujeme dohladka. Dáme ji na oheň, vlijeme sladkou smetanu a pomalu přivedeme k varu.
Ve větším hrnku postupně smícháme vidličkou suroviny na nočky (v pořadí, jak jsou uvedeny za sebou).
3.Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujeme lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujeme je do polévky a zavaříme je. Počkáme ještě 3 minuty a polévku odstavíme.
Vložíme zpátky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobíme nasekanou pažitkou.
Extra tip:
Místo nočků použijeme krutony.