Potíže se žaludkem mohou mít různý původ a nemusí se vždy jednat o nemoc. Někdy lze bolestem i podráždění předejít výběrem správných potravin.
Chcete si zachovat dobře fungující žaludek? Pak byste se měli soustředit na to, čemu se říká zdravá strava. Dostatek čerstvých potravin a umírněnost v konzumaci těžce stravitelných jídel podporuje vitalitu žaludku. Co je naopak dobré do jídelníčku zařadit co nejčastěji, aby žaludek prospíval?
1. Papája
Toto lahodné exotické ovoce obsahuje látky, které žaludku usnadňují práci, protože zlepšují stravitelnost potravin.
Papája je také bohatá na vápník a vitaminy B1, B2, C a provitamin A, díky čemuž posiluje vitalitu buněk a chrání sliznice, tedy i žaludek, před poškozením.
2. Ovesné vločky
Ovesné vločky zklidňují podrážděný a citlivý žaludek a pomáhají na sliznici vytvořit ochranný film. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, která však může bolavou sliznici žaludku nepříjemně odírat.
Pro lepší stravitelnost proto ovesné vločky vždy před konzumací povařte či namočte do vody.
3. Skořice
Skořice má antibakteriální a protizánětlivé účinky a obsahuje látky, které žaludek ochlazují a tím ho chrání před bolestmi, záněty a zažívacími obtížemi. Chcete se vyhnout „těžkému žaludku“? Dejte si před jídlem lžičku skořice smíchanou se dvěma lžícemi medu.
4. Fenykl
Fenykl voní po lékořici a je bohatý na draslík, vlákninu, kyselinu listovou a vitaminy C a E. Podporuje činnost střev, čímž ulevuje od nadýmání. Fenyklový čaj uklidňuje žaludek, působí proti křečím i proti nadýmání:
půl polévkové lžíce sušených semen zalijte šálkem vroucí vody a nechte pár minut louhovat.
5. Avokádo
Dokáže zklidnit žaludek a ochránit jeho sliznici.
Je neobyčejně bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitamíny i minerály.
Navíc obsahuje zdravé tuky a draslík, což je minerál, který podporuje srdeční činnost, a také pomáhá regulovat krevní tlak.
Přiměřená konzumace avokáda (optimální porce je přibližně 1-2 kusy týdně) napomáhá v boji proti ukládání tuku v oblasti pasu a snížení břišního tuku, který obklopuje orgány v břišní dutině. Výhoda avokáda navíc spočívá v jeho univerzálnosti.
Můžete ho použít místo másla na chleba, ale také z něj vytvořit zdravé sladké recepty, stačí přidat kakao či banán.
6. Brambory
Obsahují přírodní látky, které žaludek zklidní. Jak uvařené v osolené vodě, tak upečené ve slupce na sucho. Neutralizují žaludeční kyseliny a pomáhají na sliznici žaludku vytvořit tzv. žaludeční film.
7. Rýže
Skvělým lékem je vařená bílá rýže. Pokud to snesete, vypijte trochu vody, ve které jste rýži vařili. Ta se podává také pacientům po zánětu střev a žaludku.
8. Banány
Lehce kloužou do krku a jsou snadno stravitelné. Pomáhají přirozenému koloběhu střev a podráždění žaludku účinně zklidní. Dávejte si ale pozor, aby byly žluté a zralé. Zelené by vám mohly uškodit.