Suroviny:
● 500 g vařené vepřovéplece ● 250 g vařeného uzeného masa ● pepř
● miska sekaných kopřiv
● 7 vajec ● 250 ml mléka
● 7 rohlíků (či 1 veka)
● jarní bylinky ● sůl
● máslo na pekáč
Postup:
Pečivo nakrájíme na kostičky, přilijeme žloutky rozšlehané s mlékem a necháme nasáknout. Maso pokrájíme nadrobno, bylinky nasekáme. Vše spojíme,
osolíme a opepříme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do nádivky. Zapékací nádobu vymažeme máslem, navrstvíme nádivku (i povrch můžeme poklást plátky másla) a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Je výborná teplá i studená.
Karbanátky vyrábíme ze směsi mletého masa – vepřového, hovězího, skopového i rybího – doplněné dalšími ingrediencemi – strouhaným sýrem a pečivem, houbami, různou zeleninou (cibule, česnek, kapusta aj.) a kořením.
Ze směsi se tvarují kuličky, placičky a šišky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci a pečou na grilu. Obvykle je servírujeme buď s bramborami, anebo s pečivem. Doplníme zeleninou a pikantními ochucovadly jako hořčice, kečup,
majonéza…