Je krásně vláčný a nadýchaný. Naprosto ideální ke grilovanému masu!
Ingredience:
350 g cukety, 500 g hladké mouky, 200 ml vody, 20 g čerstvého droždí (cca půl kostky), 4 lžíce oleje, 5 lžic parmazánu, hrst smažené cibule (sušené), několik sušených rajčat naložených v oleji, 2 stroužky česneku nebo lžička sušeného mletého, 2 až 3 lžičky čerstvého rozmarýnu, 1 lžička drceného kmínu, špetka soli a cukru
Postup: Nahrubo nastrouhanou cuketu trochu osolte a vložte do cedníku odkapávat. Droždí rozdrobte do 100 ml vlažné vody a přidejte špetku cukru. Nechte odstát 15 minut a počkejte až vzejde kvásek.
Mezitím do mísy odvažte mouku, přidejte koření, posekaný rozmarýn a sušená rajčata, smaženou cibuli, parmazán, sůl a olej.
Pokud nemáte sušenou smaženou cibuli, odměřte si 2 polévkové lžíce oleje a 1 cibuli osmažte. Zbylé 2 polévkové lžíce oleje a vodu přidejte ke směsi v míse.
Cuketu důkladně vymačkejte, aby byla opravdu bez tekutiny a přidejte ke směsi. Těsto důkladně prohněťte vařečkou a nechte přikryté kynout hodinu v teple. Těsto vyklopte a ještě jednou důkladně ručně propracujte a vytvarujte.
Vhodnou formu vytřete olejem. Chléb do ní vložte a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 220 °C. Můžete potřít osolenou studenou vodou. Na 220 °C pečte prvních 10 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě 35–40 minut.