V balkánské kuchyni se jehněčí nebo skopové maso využívá velice často. Můžete ho ale nahradit telecím, hovězím nebo kuřecím.
Potřebujete:
500 g libového jehněčího plecka nebo ramínka, hrst piniových oříšků, 1 lžíci olivového oleje, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 kousky skořice, 250 g rýže basmati, 500 ml vývaru, hrst lístků petrželky nebo máty, sůl, pepř
Postup:
Ve velkém silnostěnném kastrolu nasucho opražte piniová semínka a vsypte je na talíř. Do kastrolu nalijte olej, zahřejte ho a osmahněte na něm na kolečka nakrájenou cibuli, česnek a nalámanou skořici.
Zvyšte teplotu a po částech za stálého míchání přidávejte na kostky nakrájené maso. Pak přisypejte rýži a minutu ji za stálého míchání smažte. Pak zalijte vývarem, přidejte na kousky nakrájenou mrkev, osolte a opepřete.
Kastrol přiklopte a asi dvanáct minut zvolna vařte, až se tekutina vsákne do rýže a ta změkne. Ihned podávejte posypané piniovými oříšky a natrhanými lístky petrželky nebo máty. Můžete dozdobit čerstvou zeleninou, případně sterilovanou.