Roste rychle, takřka před očima všude – na záhoně, v truhlíku, na kousku vlhké vaty v zimě za oknem. Léčí zánět močových cest, suchý kašel, astma, ledvinové kameny, chudokrevnost, revma, křeče po jídle, bolesti zad, únavu a čistí krev.
Hodí se do všech salátů a pomazánek, k posypání syrových brambor nebo třeba jen na chléb s máslem.
Můžeme ji jako prevenci proti nemocem přidávat i do vařených jídel, nikdy ji ale nesmíme vařit nebo dusit, protože tepelnou úpravou hořkne a zkazila by celý pokrm.
Tato nenápadná bylinka dokáže pročistit játra, žlučník, ledviny, krev i trávicí trakt, je to takřka univerzální lék.
Vsaďte na šťávu
Šťáva z řeřichy je skvělou prevencí proti únavě. Při detoxikaci dávejte 3x denně kávovou lžičku, léčebně 3x denně polévkovou lžíci. Do polévek i omáček se přidává až nakonec, čerstvá, jemně posekaná.
V salátech i pomazánkách se nejlépe kombinuje s vařenými vejci nebo čerstvým sýrem. Řeřichou lze prosypat i sýrové rizoto, pro zvýraznění chuti můžeme použít místo obvyklého sýra Nivu.