Suroviny:
4 vejce, bílky a žloutky odděleně
4 lžíce cukru krupice
1 lžička kypřicího prášku
4 lžíce polohrubé mouky
Na náplň:
100 g bílé čokolády
200 ml smetany ke šlehání
400 g čerstvých jahod
cukr moučka na poprášení
Postup:
Předehřejeme troubu na 180°C a plech potáhneme pečicím papírem. Žloutky prošleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny; trvá to asi 5 minut. Pak vyšleháme dotuha sníh. Pak do žloutkové směsi střídavě vmícháme mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků.
Těsto pak rozetřímte na připravený pečicí papír. Vložíme do trouby a pečeme asi 7–10 minut do světle zlatavé barvy.
Roládu ihned po vytažení z trouby překlopíme na čistou utěrku, stáhneme z ní pečicí papír a zarolujeme od delší strany do utěrky. Necháme vychladnout.
Mezitím připravíme krém. Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přiliejme smetanu a na mírném plameni zahříváme do rozpuštění. Necháme v lednici vychladit (několik hodin, klidně i přes noc) a pak vyšleháme na nadýchaný krém (podle chuti můžeeme dosladit). Jahody opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky.
Roládu opatrně vybalíme z utěrky, potřeme krémem, poklademe jahodami a zpátky zarolujeme. Poprášíme moučkovým cukrem.