Pokud jsou maliny samy o sobě dost sladké, tak není zapotřebí přidávat cukr.
Ingredience: 5 snítek máty, 250 g čerstvých malin, 7 lžic třtinového cukru, 1 l mírně perlivé vody, šťáva z ½ citronu, kostky ledu
Postup: Listy máty otrhejte, rozdrťte a vložte do kastrůlku do necelého 100 ml vody. Maliny rychle properte a dejte okapat. Do vody s mátou přidejte cukr a pomalu zahřívejte. Za stálého míchání směs rozpusťte, až vznikne hladký cukrový sirup. Nechte ho vystydnout.
Maliny rozmixujte ponorným mixérem na hladké pyré a přes husté sítko propasírujte do nádoby, kam se vejde minimálně 1 l vody. Odstraníte tak část zrníček.
Do nádoby přidejte 1 l vychlazené vody, šťávu z poloviny citronu a trochu zchladlý cukrový sirup s mátou. Směs dobře promíchejte a ještě jednou přeceďte.
Limonádu přislaďte nebo nařeďte podle toho, jak vám chutná. Nádobu zakryjte a dejte na hodinku chladit. Před podáváním limonádu přelijte do láhví, přidejte kostky ledu, hrstku malin a celé lístky máty.
Nápoj zavřete pod víčko s brčkem. Nebude tolik lákat hmyz. Pokud byste si rádi dali i verzi pro dospělé, přidejte do malinovky rum nebo vodku.