Suroviny na 4 porce:
● 500 g polohrubé mouky a poprašek na vál ● 1 vejce
● 20 g droždí ● 1 lžička krupicového cukru ● špetka soli
● 250 ml vlažného mléka
● 300 g jahod ● 250 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
● 100 g moučkového cukru
● 150 g másla
Postup:
1. Mouku prosejeme do mísy, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr a polovinu vlažného mléka. Během 10 minut vzejde kvásek. Pak přidáme zbylé mléko, vejce a sůl a zpracujeme na tužší nelepivé těsto.
Necháme v teple hodinu kynout. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na centimetr silný plát a rádlem z něj vykrájíme čtverce 8 × 8 centimetrů. Do každého kousku zabalíme jednu jahodu a vytvarujeme knedlík.
2. Dáme vařit hrnec lehce osolené vody. Knedlíky házíme do vroucí vody a vaříme asi 8 minut, než vyplavou. Hotové je propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky zůstaly nadýchané. Máslo rozpustíme v malém rendlíku na mírném plameni. Knedlíky narovnáme na talíř, pocukrujeme, zasypeme tvarohem a přelijeme máslem.