Suroviny na 4 porce:
● 4 menší jablka ● 30 g cukru krupice ● 400 g list. těsta
● 50 g malinové zavařeniny
● 20 g sušených brusinek
● 20 g piškotů ● 15 g cukru krupice ● 20 g vlaš. ořechů
● 1 žloutek ● citron. kůra
Na omáčku:
● 250 ml smetany ● 250 ml
mléka ● 50 g cukru krystal
● 6 žloutků ● 4 ks kardamomu
Postup:
1. Jablka oloupeme a vykrojíme jádřince. Těsto vyválíme na tenký plát a rozdělíme na čtverce. Do středu každého čtverce dáme část drcených ořechů s nadrcenými piškoty, na ně položíme jablka a posypeme cukrem.
V míse smícháme zbytek ořechů se skořicovým krupicovým cukrem, přidáme brusinky, malinový džem a strouhanou citronovou kůru. Směsí naplníme středy jablek až po okraj.
2. Naplněné jablko do listovéhom těsta zabalíme, cípy těsta dobře spojíme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 190 °C dozlatova. Ze zbytku těsta vykrojíme ozdoby.
Smícháme smetanu, mléko a drcený kardamom, přivedeme k varu a odstavíme. Žloutky a cukr vyšleháme dohladka, přidáme k horké mléčné směsi a mícháme na mírném ohni do zhoustnutí. Přecedíme na jablka.