Kousky lososa krátce opečte na troše oleje a přidejte je do jednotlivých porcí polévky. Dozdobit je můžete i nasekanou petrželkou a lžící smetany.
Ingredience: Vývar: 1,2 kg kosti a odřezky z lososa, 2 mrkve a rajčata, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 5 kuliček černého pepře, 2 litry studené vody, 1 bobkový list, sůl
Polévka: 1 mrkev a menší cibule, 3 větší brambory, 2 stroužky česneku, 1 malý kousek pórku, 500 g odřezků z lososa, 150 ml smetany ke šlehání (33%), čerstvá citrónová šťáva, 2 lžíce másla, 1 lžíce rostlinného oleje
Postup: Kosti a odřezky ryby zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. Přidejte zeleninu, koření a zbytek vody. Vařte asi 90 minut. Vývar rozmixujte a propasírujte.
Rozehřejte si olej a máslo. Přidejte mrkev a restujte asi 5 minut, pak nasekanou cibuli a pórek. Přihoďte plátky česneku, pokrájené brambory a kousky lososa.
Přilijte vývar a vařte 20 minut. Zjemněte smetanou a citronem.