Milovníci jablek jistě ocení tento famózní koláč. Je velice jednoduchý, rychlý a voní máslem.
Ingredience: 350 g hladké mouky, 225 g studeného másla, 5 lžic ledové vody, ½ lžičky soli, vejce na potření, cukr na posyp
Na jablkovou náplň: 8 jablek (nejlépe kyselejší), 125 g cukru krupice, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bramborového škrobu, ½ lžíce mleté skořice, 1 lžíce másla
Postup:
1. Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Rozkrájejte na čtyři čtvercové dílky. Pak je zastříkněte citronovou šťávou, zasypejte cukrem a skořicí. Nechte odstát alespoň na hodinu, aby jablka pustila šťávu.
2. Do mísy dejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Máslo s moukou rozdrobte na drobenku. Poté přidejte studenou vodou a vypracujte soudržné těsto.
Stačí, když bude těsto držet pohromadě. Rozdělte ho na dva stejné díly. Zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice (45 minut).
Jablka nechte vykapat. Šťávu dejte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu svařte na hustý karamel. Pak ho nechte vychladnout. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.
3. Jeden díl rozválejte na tenký plát, který je asi o 2 až 3 cm větší než koláčová forma. Druhý plát rozválejte stejně, ale ještě ho nožem nakrájejte na tenké stuhy – budete jich potřebovat zhruba 12, na šířku by měly mít okolo 2,5 cm.
4. Připravený plát těsta namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy. Okraje začistěte a kde těsto chybí, tak tam jej doplňte. Na dně těsto propíchněte vidličkou. Přidejte jablka a zalijte je karamelem.
5. Složte mřížku (5 x 5) z druhého plátu těsta, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte trochou cukru. Poté pečte 60 minut na 170 °C.