Telecí je jemné a křehké maso, které si zamilujete.
Ingredience:
1,5 kg telecí pečeně, 250 g malé cibulky, 750 g malých brambor, 2 velké tuříny nebo vodnice, 2 velké mrkve, 1 palice česneku, 3 lžíce extra panenského oleje, 1 lžíce rozmarýnu a tymiánu, 500 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce studeného másla, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce sherry octa
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Cibulky povařte půl minuty ve vroucí vodě, sceďte je, odkrojte spodní a vrchní část a stáhnete slupku (je to snazší, než je loupat klasicky).
Ve velkém pekáči promíchejte cibulky s bramborami, tuřínem, mrkví, česnekem a olivovým olejem. Zeleninu osolte, opepřete a rozhrňte do stejnoměrné vrstvy. Maso osolte, opepřete a potřete rozmarýnem a tymiánem. Položte ho na zeleninu a pečte asi 1 hodinu 45 minut, až bude křehké.
Přesuňte ho na prkýnko a přikryjte alobalem. Zeleninu dejte do mísy a udržujte v teple. Výpek slijte a nechte stranou. Pekáč postavte na sporák na středně vysoký plamen, vlijte do něj vývar a uveďte do varu.
Šťávu přes síto přeceďte a svařte, až zhoustne, cca 7 minut. Stáhněte z ohně a asi po 2 minutách zašlehejte po lžících máslo. Omáčku dochuťte solí, pepřem a octem.