Využijte trochu svého volného času a vykouzlete si lahodné těsto, kterému nemůže žádné kupované konkurovat. Jak na to?
Ingredience na listové těsto: 500 g hladké mouky, 10 g soli, 1 žloutek, 200 g studené vody, 450 g ledového másla
Ingredience na náplň: 100 g čedaru, 100 g šunky, 100 g anglické slaniny, 100 g rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, 1 vajíčko, sůl
Postup na listové těsto:
1. Zmražené máslo nakrájejte na malé kostky. Všechny ostatní sypké složky promíchejte a pak k nim přidejte máslové kostky, které obalte v mouce tak, aby nebyly slepené.
Přidejte vodu se žloutkem a rychle promíchejte, aby vzniklo těsto, ve kterém by pořád měly být znatelné kostky másla. Vrstvy másla a těsta pak udělají požadovaný efekt lístkování.
2. Těsto vyválejte, zkuste pokud možno do pravoúhlého tvaru, ale není to podmínkou. Ani na rovnoměrné tloušťce nezáleží. Pokud se těsto lepí, podsypávejte jej trochou mouky.
3. Přeložte na třetiny ve směru z boku i od sebe. Znovu vyválejte a překládejte, celkem by se mělo překládat čtyřikrát.
4. Složené těsto zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice.
Postup výroby šneků: Vyválejte obdélníkový plát těsta. Rajčatový protlak smíchejte s najemno nastrouhaným česnekem a osolte. Potřete jím celý plát listového těsta a na něj navrstvěte sýr, šunku a slaninu.
Těsně zaviňte, nakrájejte na plátky a ty potřete rozšlehaným vejcem.
5. Pečte na 200 °C, dokud nebudou šneci hotoví.