Naložený chřest je výborný ke krajíci chleba nebo toastu. Je to samozřejmě i příjemně pikantní chuťovka k prvnímu jarnímu grilovanému masu.
Ingredience: 375 ml vinného octa, 1,5 lžíce celých kuliček koriandru, proužky z kůry citronu, 2 bobkové listy, 10–12 jarních cibulek, 2 svazky zeleného chřestu, 1 lžíce cukru krupice, 2 lžíce hrubé soli
Postup: V hrnci uveďte do varu 900 ml vody, ocet, koriandr, kůru, bobkové listy, 2 lžíce soli a cukr. Přidejte cibulky a znovu uveďte do varu. Na nízkém stupni vařte 4 minuty.
Chřest si potom rozdělte do sklenic, přidejte k němu cibulky a zalijte nálevem. Nechte v pokojové teplotě stát asi zhruba hodinu, pak zavíčkujte a uložte do chladu. Nechte rozležet alespoň jeden den, v chladu pak vydrží naložený chřest až celý měsíc.