Čím je naplníte, je jen na vás. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano, podle našeho receptu.
Ingredience: 1 kg brambor, asi 300 g hladké mouky, polohrubá mouka na podsypání, rozpuštěný tuk na promazávání (husí nebo kachní sádlo, případně máslo)
Na náplň z kuřecích jater: lžíce sádla, středně velká cibule, 300 g kuřecích jater, lžíce plnotučné hořčice, špetka mletého kmínu, pepř
Postup: Uvařte brambory ve slupce a odložte do chladu. Na druhý den je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte najemno.
Pak si připravte do hrníčku rozpuštěný tuk a rozpalte nasucho litinovou pánev. K bramborám postupně přidávejte hladkou mouku tak, aby vzniklo soudržné těsto, které nelepí. Na válu vytvořte z těsta širší váleček. Ukrojte kousek a za hojného podsypávání moukou vyválejte na tenkou placku.
Na pánvi opečte z obou stran tak, aby na placce naskákaly hnědé puchýřky, trvá to jenom chvíli. Přeneste na talíř a z obou stran pořádně potřete tukem. Pánev dobře očistěte a upečte další placku. Dejte na první upečenou packu a tukem potřete už jenom vrchní stranu.
Na sádle orestujte dosklovata pokrájenou cibuli, přidejte nadrobno pokrájená játra a opečte dohněda. Opepřete, okmínujte, přidejte hořčici, podlijte trochou vody a játra asi 10 minut duste.
Osolte a nechte trochu zchladnout. Směs rozmixujte, přidejte kousek sádla a směsí plňte lokše.