Anglickou slaninu můžete nahradit uzenou bílou slaninou. Pokud nemáte brynzu, použijte kozí sýr.
Ingredience: 150 g anglické slaniny vcelku, 750 g brambor, 250–300 g polohrubé mouky, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 vejce, 200 g brynzy, 100 ml smetany ke šlehání, hrst petrželky
Postup: Brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte. Slijte přebytečnou tekutinu, osolte, přidejte vejce a vmíchejte mouku; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance nebo řídkou kaši.
Protlačujte těsto postupně do vroucí osolené vody sítem na halušky a opatrně zamíchejte. Když halušky vyplavou na povrch, vyberte je sítkem (asi po 4–5 minutách).
Opečte slaninu dozlatova. Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a opepřete. Smíchejte s haluškami, pak přelijte rozškvařenou slaninou a posypejte nasekanou petrželkou.