Jáhly neboli oloupané proso patří mezi obiloviny. Naši předci si je velmi oblíbili a konzumovali je v podobě příloh, kaší, placek nebo polévek. Avšak dnes se trend zpátky navrací.
Tato unikátní potravina je totiž bezlepková, sytá, velmi výživná a lehce stravitelná.
„Jáhly se skvěle hodí na přípravu sladkého, ale i slaného pokrmu. Jestli máte rádi sladké snídaně a výživné kaše s ovocem, vyzkoušejte recept na jáhly s malinami a datlemi,“ nechal se slyšet Jozef Schmidt, executive chef sítě bistro kaváren Mondieu.
Suroviny (1 porce):
jáhly 100 g
kokosové mléko 100 ml
javorový sirup 40 g
mandlové hobliny 10 g
čerstvé maliny 60 g
datle 50 g
mražené maliny 50 g
Postup:
Jáhly dvakrát spařte vařicí vodou, poté opláchněte studenou. Následně v rendlíku zalijte jáhly 50 ml vody, kokosovým mlékem a vařte 15 minut za stálého míchání. Na závěr dochuťte javorovým sirupem.
Mražené maliny rozmixujte s troškou vody zvlášť v misce. Na talíř dejte uvařené jáhly, zalijte malinovým pyré, dozdobte čerstvými malinami, datlemi, a posypejte opečenými mandlovými hoblinami. Dodejme jen, že tento pokrm je vhodný i pro celiaky a vegany.