Kachní paštika je chuťově hodně výrazná a voňavá po portském.
Ingredience: 400 g kachních jater, 1 menší cibule, 50 g prorostlé slaniny, 50 ml smetany 12 %, 1 lžíce kachního sádla, snítka saturejky, špetka muškátového oříšku, pepře a soli
Na čepici z portského: 3 lžíce sádla, červený rybíz, 3 lžíce portského vína, 1 lžíce nasekaných mandlí
Postup: Na pánvi opečte nakrájená játra, cibuli a slaninu. Játra by měla zůstat uvnitř růžová. Játra přendejte do vyšší misky, přidejte smetanu, portské i koření. Umixujte dohladka.
Sádlo rozehřejte v rendlíku, přidejte rybíz a mandle. Po vychladnutí přilijte portské. Směs nalijte na paštiku ve sklenicích.