Tento problém se týká každého třetího člověka. Můžeme si za něj sami. Chybí nám pravidelný pohyb, trpíme nedostatkem vlákniny nebo jíme polotovary. Zbavte se zácpy raz dva.
Existuje zácpa chronická a akutní. O chronické mluvíme tehdy, přetrvávají-li potíže se stolicí déle než šest měsíců. Za zácpu se však používá i ten stav, kdy se vyprazdňujeme méně než třikrát týdně. V tomto případě vám zřejmě domácí léčba příliš nepomůže.
Dlouhotrvající problémy je zapotřebí řešit s odborníkem. Naopak s akutní zácpou, která trvá několik dní či týdnů si hravě poradíte sami doma. Ale jak?
Dbejte na dostatek vitaminů
Smažená a tučná jídla jsou jednou z možných příčin zácpy. Stejně jako to, kdy nekonzumujete pravidelně dostatek vlákniny. Tu najdete například v celozrném pečivu, oříšcích, luštěninách, ovoci a zelenině.
Důležitý je samozřejmě také pravidelný pohyb. Nemusíte hned cvičit nebo posilovat, taková hodinová procházka třikrát do týdne je pro střeva k nezaplacení.
Čaj z krušiny
Už jste někdy slyšeli o krušině olšové? Je to strom, přesněji opadavá dřevina, která dorůstá výšky čtyři až šest metrů. Už naše babičky a prababičky věděly, jak příznivý účinek na naše tělo má.
Pomáhá ho detoxikovat, čistí krev a krušinový čaj působí jako přírodní projímadlo. Čaj si můžete koupit v téměř v každé lékárně nebo si jej vyrobte sami doma.
Léčebné účinky má především kůra. Když budete mít kůru usušenou, stačí zalít vroucí vodou jednu čajovou lžičku a nechat deset minut louhovat. Pak sceďte a vypijte. Stačí vám jeden šálek denně. Krušinový čaj nepijte déle než osm dní.
Jablečná očista střev
Trvá tři dny a smíte při ní konzumovat pouze jablka. Každý sen sníte nebo vypijete šťávu z 1,5 kilogramu jablek. Nejlepší jsou ta, která nebyla chemicky ošetřená. Pokud ale k takovým nemáte přístup, slupku oloupejte nebo pořádně omyjte.
Jablka konzumujte jen syrová. Můžete si z nich udělat i ovocný fresh. Po třech dnech se pomalu vracejte na obvyklou stravu, ale začněte pozvolna, tedy nejlépe stravou bez masa a mléčných výrobků.
Užívejte probiotika
Probiotické bakterie totiž udržují správnou střevní mikroflóru a tím zabraňují zácpě. Jezte například kysané zelí, nakládané okurky nebo pijte acidofilní mléko či podmáslí. Probiotika se vyrábějí i v tabletách.