Suroviny: 2 kusy květáku 3 lžíce másla 1 cibule 2 stroužky česneku 2 velké brambory 1,5 l kuřecího vývaru 200 g tvrdého sýra pepř hladkolistá petržel
Postup: Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
Vaříme a mícháme zhruba 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. První květák rozebereme na růžičky, brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Brambory, květák a vývar přidáme do hrnce. Vaříme, dokud květák není měkký.
Mezitím si druhý květák obereme na růžičky a uvaříme doměkka ve vroucí osolené vodě. Polévku rozmixujeme ručním mixérem dohladka. Nalijeme do žáruvzdorných misek, přidáme několik růžiček květáku a posypeme sýrem.
Misky vložíme do mírně předehřáté trouby a zapékáme 2–3 minuty nebo dokud se sýr nezačne rozpouštět.
Vytáhneme z trouby, posypeme petrželkou a čerstvě namletým pepřem.