Koláč nemusí být jen sladký. Slané koláče jsou původem z Francie a oblíbili si je jedlíci po celém světě. A tento bude chutnat zcela jistě i vám.
Ingredience: 3 stroužky česneku, 2 cibule, 250 g polohrubé mouky, 1 cuketa, 1 vejce, prášek do pečiva, 1,5 lžíce čerstvých bylinek (libeček, petrželka, pažitka), sůl
Postup: Omytou cuketu (neoloupanou) nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme ji a necháme asi tak hodinu odležet. Poté k ní přidáme dvě na jemno nakrájené cibule, bylinky (dle chuti) a rozmačkaný česnek.
Směs dále osolíme a promícháme ji s polohrubou moukou spolu s práškem do pečiva a vejcem. Směs pořádně znovu promícháme a vlijeme do olejem vymazané formy.
V předem rozehřáté troubě pečeme takto připravenou směs zhruba tři čtvrtě hodiny dozlatova. Cuketový koláč dochucený bylinkami bude chutnat teplý i studený. Při dalším pečení můžeme zkusit přidat třeba sušená rajčata nebo zelené či černé olivy. Koláč chutná teplý i studený, můžete ho ozdobit třeba zakysanou smetanou.