Tradiční jablečný závin s rozinkami a ořechy je výborný k odpolednímu čaji.
Suroviny na 2 záviny
Na těsto – 300 g hladké mouky – špetka soli – 60 g změklého másla – 2 vejce – 4 lžíce vody – 2 lžíce octa – pečicí papír
Na náplň – 400 g nastrouhaných jablek – 1 lžíce citronové šťávy – 1 vanilkový cukr – 1 skořicový cukr – 50 g krupicového cukru – 20 g strouhanky – 50 g vlašských ořechů – 50 g rozinek – bílek na potření
Postup
1. Do mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout.
2. Jablka zakápněte citronovou šťávou. Přidejte skořici a oba cukry. V pánvi nasucho opražte strouhanku.
3. Těsto vyválejte na plát. Posypte polovinou strouhanky, rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek. Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravte i druhý závin.
Záviny potřete bílkem, dejte na plech s pečicím papírem a pečte při 170 ºC 40 minut.