Jednoduché palačinky se zeleninovou směsí jsou inspirovány několika recepty. Tereza Bebarová je má nejraději se zeleninou, dobré jsou ale i s masem.
Ingredience: 6 až 7 lžic pohankové mouky, 400 ml vody, 1,5 lžičky jedlé sody, 2 vejce, sůl, olej, parmazán
Zeleninová směs: lilek, cuketa, sušená rajčata v nálevu, červená cibule, česnek, bazalka, oregano, tymián, petržel,olivový olej, sůl, pepř
Postup:Do mísy dáme pohankovou mouku, přidáme k ní vodu a důkladně vše promícháme.
Pokračujeme jedlou sodou a prošlehanými vejci. Osolíme a nejlépe tyčovým mixérem velmi dobře promícháme, ale zvládneme to i metličkou. Těsto dáme na chvíli odpočinout do lednice a pak už na trošce oleje začneme smažit palačinky.
Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm najemno nakrájený česnek a cibuli nasekanou na půlkroužky. Lilek nakrájíme na kostky a přidáme na pánev, dále přidáme nakrájenou cuketu, sušená rajčata, sůl, pepř a nasekané, nejlépe čerstvé, bylinky.
Na jednu půlku palačinky dáme připravenou zeleninovou směs, posypeme ji parmazánem, zarolujeme, přeřízneme našikmo či rovně na dvě půlky a můžeme podávat. Palačinky na slaný způsob můžeme podávat i s kuřecí nebo vepřovou směsí. Velmi chutné jsou jak za tepla, tak i za studena.