Bez vápníku nemůže tělo správně fungovat. Nedostatek se projevuje poruchami srdečního svalu, křečemi, únavou, nechutenstvím a samozřejmě i řídnutím kostí. Dosáhnout toho, aby tělo vápník nejenom přijalo, ale také využilo, není jednoduché.
Na co si dát pozor
Věděla jste například, že pokud nesprávně kombinujete mléčné produkty, vstřebávání vápníku můžete omezit? Například pokud sníte jogurt s celozrnným rohlíkem či brokolici se sýrem.
Dostatek vstřebatelného vápníku ale můžete získat z toho, co většina hospodyněk vyhazuje – z vaječných skořápek. Vyrobte si kalciový prášek Není to vůbec složité. Důležité však je mít vejce z domácího chovu. Na výrobu použijte více skořápek.
Prázdné skořápky včetně vnitřní blanky, která obsahuje kolagen a kyselinu hyaluronovou povařte ve vodě asi 10 minut.
Potom vodu slijte a skořápky vysušte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Stačí asi 10 minut, aby zkřehly, takže je pak bez problému rozdrtíte v hmoždíři na jemný prášek.
Půl čajové lžičky prášku pak smíchejte se šťávou z poloviny citrónu a nechte šest až dvanáct hodin odstát. Ihned vypijte.