Potřebujete:
6 vajec, 150 g cukru krupice, 150 g hladké mouky (např. Babiččina volba dortová), 1 lžičku perníkového koření, rybízový nebo višňový džem, smetanu ke šlehání, větvičku cesmíny a stuhu na ozdobení
Postup:
Vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem, nejlépe ručním šlehačem asi 5–7 minut, do vysoké pěny. Pak do ní postupně vmíchejte mouku smíchanou s perníkovým kořením a zlehka ji stěrkou zapracujte tak, aby těsto nespadlo.
Formu na dort o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a těsto do ní nalijte. Pečte v předehřáté troubě při 160 °C asi 30 minut dozlatova. poté troubu vypněte, otevřete ji a nechte dort ještě uvnitř minimálně 10 minut dojít.
Formu pak vyjměte a nechte dort při pokojové teplotě vychladnout. Pak sundejte boční část formy, dort podélně rozkrojte napůl, namažte džemem a poloviny znovu spojte. Vyšlehejte smetanu a povrch dortu i strany potřete šlehačkou.
Dort případně ovažte ozdobnou stuhou a navrch přidejte umělou větvičku cesmíny (nebo jinou dekoraci)..