Zaručeně nejlepší polévka, která vás postaví na nohy při viróze či únavě, je ta, kterou připravíte z oháňky podle Zbyňka Merunky.
Ingredience: hovězí oháňka, kořenová zelenina, stroužek česneku, 1 cibule, 4 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, čerstvá petrželová nať
Zavářka: 1 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce krupice
Postup: Očistíme zeleninu, oháňku opláchneme, přesekneme ji a vše dáme vařit na tři hodiny.
Když je maso měkké, vyjmeme jej, necháme ho mírně ochladnout, obereme a nakrájíme. Vývar přecedíme a dáme do něj maso. Z vejce, mouky a krupice vypracujeme tuhé těsto, které po odpočinutí nastrouháme na hrubém struhadle. Krátce zavaříme do polévky. Polévku ozdobíme nasekanou petrželkou.