Jak byste udělali kančí maso vy? Nadivoko, se šípkovou nebo se zelím? Zbyněk Merunka vždy doporučuje roky osvědčeného divočáka na víně.
Ingredience:
750 g kančí kýty nebo plece, 2 větší cibule, 100 g špeku, 500 ml sladkého červeného vína, 300 ml vývaru, 4 lžíce rajského protlaku, 3 lžíce rybízové marmelády, 2 lžíce cukru, 2 lžíce sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 2 lžičky mletého kmínu, ½ lžičky mletého pepře, sůl
Postup: Slaninu opečeme na sádle, přidáme cibuli, osmažíme ji dozlatova, pak přidáme maso nakrájené na kostky, cukr a necháme jemně zkaramelizovat.
Základ zaprášíme paprikou, přidáme koření, ocet, rajčatový protlak, necháme dusit a podléváme vývarem až do poloměkka. Odklopíme a zredukujeme omáčku, pak ji zaprášíme moukou, krátce osmahneme a přidáme marmeládu, víno, opět povaříme a dokořeníme podle chuti. Nejlepší přílohou jsou špekové knedlíky nebo bramborová kaše.