• Pro výrobu domácího rýmovníkového sirupu budete potřebovat 30 až 40 středních lístků rýmovníku, 1 kg cukru, může být i třtinový, 1 pomeranč a 1 citron, nejlépe chemicky neošetřené, a vodu. Pomeranč a citron omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky.
• Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypejte do hrnce, přidejte plátky citrusových plodů a vše zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené.
Přiklopte pokličkou a nechte nejméně čtyřiadvacet hodin, ale klidně i osmačtyřicet hodin, stát při pokojové teplotě.
Hotový výluh přeceďte přes husté síto do jiného hrnce a přiveďte k varu.
• Snižte teplotu a opatrně přisypejte cukr. Za občasného míchání vařte na mírném ohni a nechte výluh redukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout.
Pokud kapička bude držet tvar, je čas sirup odstavit.
Pozor na chyby při pěstování!
Pěstování rýmovníku je velmi jednoduché, přesto při něm můžete udělat několik chyb. Pokud má vaše rostlinka na listech hnědé tečky, tak jste to přehnali se zálivkou.
Když jsou její stonky dlouhé a tenké, musíte rýmovník umístit více ke světlu.