Oblíbený domácí závin z kynutého těsta zmizí ze stolu raz dva.
Suroviny na 2 záviny
Na těsto – 250 ml vlažného mléka – 125 g rozpuštěného másla – 100 g moučkového cukru – 250 g polohrubé mouky – 250 g hladké mouky – 1 vejce – 7 g sušeného droždí – špetka soli – žloutek na potření – pečicí papír
Na náplň – 400 g mletého máku – 120 g moučkového cukru – 50 ml mléka – 1 lžíce rumu
Postup
1. V mléce rozmíchejte droždí, přidejte trochu cukru a mouky. Nechte vzejít kvásek.
2. Promíchejte mouky se solí, přidejte zbylý cukr, máslo, vejce a kvásek a vše důkladně promíchejte. Vypracujte těsto, které nechte kynout 40 minut.
3. Zahřejte mléko. Přisypte mák, cukr a přiveďte k varu. Směs vařte asi 15 minut, pak vmíchejte rum.
4. Těsto rozdělte na dvě části a ty vyválejte. Potřete náplní a zaviňte. Záviny přeneste na plech s pečicím papírem a potřete žloutkem. Pečte při 180 ºC asi 40 minut.