Suroviny:
500 ml zeleninového vývaru 2 šalotky bílá část z 1 pórku 500 g mraženého hrášku 100 ml mléka 250 ml 33 % smetany ke šlehání 2 lžíce másla 6 plátků slaniny sůl a pepř 1 špetka muškátového oříšku zakysaná smetany k podávání čerstvá pažitka na ozdobu
Postup: V hrnci na rozpuštěném másle orestujeme nakrájenou šalotku a pórek.
Vsypeme hrášek, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme asi 8 minut. Mezitím si vedle na pánvi opečeme plátky slaniny dokřupava. Až bude hrášek měkký, stáhneme plamen, přilijeme mléko a smetanu.
Následně rozmixujeme v hladký krém. Polévku můžeme propasírovat přes jemný cedník. Dozdobíme opečenou slaninou, nasekanou pažitkou a lžící zakysané smetany.